Merck’s Covid Pill Might Pose Risks for Pregnant Women

Een nieuwe Covid-19-pil van Merck heeft de hoop gewekt dat het het landschap van behandelingsopties voor Amerikanen met een hoog risico op ernstige ziekten zou kunnen veranderen in een tijd waarin de Omicron-variant van het coronavirus een golf van gevallen veroorzaakt in sterk gevaccineerde Europese landen.

Maar twee weken nadat een commissie van deskundigen van de Food and Drug Administration nipt had gestemd om de goedkeuring van het medicijn, bekend als molnupiravir, aan te bevelen, weegt de FDA nog steeds de aanvraag van Merck af. Een van de grootste vragen waarmee regelgevers worden geconfronteerd, is of het medicijn, terwijl het de genen van het virus verwoest, ook het potentieel heeft om mutaties in het menselijk DNA te veroorzaken.

Wetenschappers maken zich vooral zorgen over zwangere vrouwen, zeiden ze, omdat het medicijn de delende cellen van een foetus zou kunnen beïnvloeden, waardoor in theorie geboorteafwijkingen zouden kunnen ontstaan. Leden van de FDA-deskundigencommissie uitten dezelfde zorgen tijdens een openbare bijeenkomst op 30 november.

“Willen we het risico voor de moeder met 30 procent verminderen, terwijl we het embryo en de foetus blootstellen aan een veel hoger risico op schade door dit medicijn?” Dr. James Hildreth, de president van Meharry Medical College in Tennessee, zei tijdens de bijeenkomst. “Mijn antwoord is nee, en er is geen enkele omstandigheid waarin ik een zwangere vrouw zou adviseren om dit medicijn te nemen.”

De FDA-adviseurs merkten ook op dat de risico’s zich konden uitstrekken tot andere patiënten, inclusief mannen die vader willen worden, hoewel die risico’s slecht worden begrepen en Merck zei dat zijn eigen onderzoeken geen bewijs hadden opgeleverd dat het medicijn DNA-mutaties veroorzaakt.

Cruciaal is dat molnupiravir naar verwachting werkt tegen Omicron. Maar sommige wetenschappers en regelgevers in Europa zijn bezorgd omdat ze minder effectief zijn dan bepaalde andere behandelingen: het is aangetoond dat het het risico op ziekenhuisopname en overlijden met 30 procent vermindert als het binnen vijf dagen na het optreden van de symptomen wordt gegeven.

Dit is wat wetenschappers weten over hoe het medicijn werkt en de mogelijke risico’s ervan.

Wanneer het medicijn in het lichaam wordt verwerkt, creëert het verbindingen die sterk lijken op een van de bouwstenen van RNA, het genetische materiaal in het coronavirus.

Dat veroorzaakt problemen voor het coronavirus omdat het kopieën van zichzelf maakt: zodra het virus een cel binnenkomt en begint te repliceren, kan de medicijnverbinding in het RNA van het virus glippen en genoeg fouten inbrengen dat het virus niet kan overleven.

“Wat molnupiravir doet, is dat het zichzelf vermomt”, zei Elizabeth Campbell, een expert in structurele biologie aan de Rockefeller University die antivirale middelen tegen coronavirus bestudeert, in een interview. “Het kan fouten verspreiden die over het hele genoom zullen worden verspreid.”

Door steeds meer fouten te maken, komt het virus uiteindelijk tot stilstand, zei Dr. Campbell. Dat helpt het lichaam de infectie te bestrijden en kan mogelijk het leven van de patiënt redden.

Het probleem is dat dezelfde verbinding die de replicatie van het genetische materiaal van het virus verstoort, ook kan worden omgezet in een stof die lijkt op een bouwsteen van DNA. Sommige wetenschappers maken zich zorgen dat dit fouten kan veroorzaken in het eigen DNA van een patiënt of in dat van een zich ontwikkelende foetus.

“Als cellen repliceren, betekent dit dat ze een versie van een van de DNA-bouwstenen die zijn afgeleid van molnupiravir opnemen en opnemen,” zei Dr. Campbell.

Een team van onderzoekers van de Universiteit van North Carolina bestudeerde het gebruik van molnupiravir in geïsoleerde hamstercellen gedurende 32 dagen en ontdekte dat het medicijn mutaties in DNA veroorzaakte.

Die mutaties kunnen “bijdragen aan de ontwikkeling van kanker, of geboorteafwijkingen veroorzaken bij een zich ontwikkelende foetus of door opname in voorlopercellen van sperma”, schreven de auteurs van die studie.

Het medicijn richt zich alleen op delende cellen, die relatief schaars zijn bij een volwassene. Dat vormt een kleiner risico dan andere zogenaamde mutagenen, zoals straling, die DNA in alle soorten cellen kan beschadigen.

Toch zei Ronald Swanstrom, een hiv-onderzoeker aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill die hielp bij het leiden van de hamstercelstudie, dat volwassenen genoeg delende cellen hadden – bijvoorbeeld in botten en in het slijmvlies van de darm – om zich zorgen te maken . Hij merkte ook op dat mannen constant delende spermacellen aan het maken waren die mogelijke mutaties konden dragen.

“Ik denk niet dat iemand weet wat deze dosis betekent in termen van menselijke resultaten,” zei Dr. Swanstrom. “Ik hoop dat het triviaal is, maar ik denk niet dat iemand het weet.”

In een brief die bezwaar maakte tegen de conclusies van Dr. Swanstrom, zeiden Merck-wetenschappers dat hamstercellen aanzienlijk langer aan het medicijn werden blootgesteld dan Covid-patiënten zouden zijn. Het bedrijf zei dat het het medicijn bij knaagdieren heeft getest en geen tekenen van DNA-mutaties heeft gevonden (ook bekend als mutageniteit).

Bijgewerkt

dec. 13. 2021, 13:39 ET

“We zien dat dit molecuul een zeer laag risico op mutageniteit heeft”, zei Dr. Roy Baynes, Chief Medical Officer van Merck, in een interview. “Dit medicijn wordt vijf dagen gebruikt en het doel is om het virus snel uit te roeien, en dit is geen langdurige behandeling.”

Brianne Barker, een bioloog aan de Drew University, zei dat Merck zijn knaagdiergegevens zou moeten publiceren, maar dat de korte behandeling de risico’s verlaagde. Ze zei dat de geïsoleerde hamstercellen ook “een beetje anders waren dan cellen die je eigenlijk in een organisme zou vinden”, waardoor het moeilijk was om te weten hoe ernstig de gevaren bij mensen zouden zijn.

Cellen in een foetus delen de hele tijd, waardoor het risico op mutaties toeneemt. Als gevolg hiervan heeft Merck zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, evenals vrouwen die zwanger kunnen worden, uitgesloten van de klinische proef.

“De menselijke ontwikkeling in de baarmoeder is een absoluut verbazingwekkende opeenvolging van gebeurtenissen”, zegt Dr. John Mellors, specialist in infectieziekten aan het University of Pittsburgh Medical Center. “Als je daar op wat voor manier dan ook aan begint te sleutelen, kun je een ramp krijgen.”

Dr. Mellors merkte op dat Merck had gemeld dat hoge doses van het medicijn bij zwangere ratten ontwikkelingsstoornissen of de dood van een foetus konden veroorzaken.

In Groot-Brittannië hebben gezondheidsautoriteiten gezegd dat de pil van Merck niet mag worden gegeven aan zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Vrouwen die zwanger zouden kunnen worden, adviseerden ze, moeten anticonceptie gebruiken tijdens het gebruik van het medicijn en gedurende vier dagen daarna.

“Als ik zwanger was, zou ik dit niet nemen,” zei Dr. Campbell. “Ik zou waarschijnlijk zo ver gaan om te zeggen dat ik het niet zou geven aan een kind, een tiener, iemand wiens cellen zich nog steeds sneller delen en differentiëren.”

Wetenschappers zeiden dat oudere antivirale pillen lessen boden voor het veilig voorschrijven van molnupiravir. Voordat er de afgelopen jaren krachtige hepatitis C-medicijnen arriveerden, gebruikten artsen vaak een pil die bekend staat als ribavirine als onderdeel van combinatietherapie om hepatitis C-patiënten te behandelen.

De FDA waarschuwt dat ribavirine niet aan zwangere vrouwen of hun mannelijke partners mag worden gegeven en dat zwangerschap tijdens de behandeling en gedurende maanden daarna moet worden vermeden.

“Het lijdt geen twijfel dat als je het etiket leest, je pauzeert”, zegt Dr. Ashwin Balagopal, een onderzoeker aan de Johns Hopkins University die hepatitis C-patiënten heeft behandeld met ribavirine en nu een onderzoek naar molnupiravir leidt. “We waren voorzichtig met hoe we het deden, maar we gingen het niet uit de weg omdat we dachten: laten we wachten op iets beters.”

Binnen enkele weken zal Pfizer naar verwachting groen licht krijgen van de regering voor zijn eigen Covid-pil, die effectiever lijkt te zijn dan die van Merck – en niet het risico van mutaties in het menselijk DNA met zich meebrengt.

Maar molnupiravir zal naar verwachting in de komende maanden gemakkelijker beschikbaar zijn dan het medicijn van Pfizer, wanneer het land mogelijk te maken krijgt met een nieuwe toename van gevallen veroorzaakt door de Omicron-variant.

De coronaviruspandemie: belangrijke dingen om te weten

Kaart 1 van 5

VS nadert 800.000 Covid-sterfgevallen. De Verenigde Staten staan ​​op het punt de 800.000 doden door het virus te overtreffen, en geen enkele groep heeft meer geleden dan oudere Amerikanen. Vijfenzeventig procent van de mensen die in de VS zijn overleden, is 65 jaar of ouder. Een op de 100 oudere Amerikanen is overleden aan het virus.

Vaccinatiemandaten in Europa. De laatste golf van de pandemie zet landen als Duitsland en Italië ertoe aan om beperkingen op te leggen die specifiek zijn voor degenen die niet zijn gevaccineerd. De maatregelen wakkeren het debat aan over het recht van regeringen om individuele vrijheden in te perken in naam van de volksgezondheid.

“We moeten doen wat we kunnen met wat we nu hebben,” zei Dr. Balagopal.

Naarmate mensen ouder worden of aandoeningen ontwikkelen waardoor ze een groter risico lopen om ernstig ziek te worden door een coronavirusinfectie, kunnen de voordelen van het medicijn opwegen tegen de risico’s, aldus wetenschappers. Dr. Barker merkte op dat volwassenen gemakkelijk een verhoogd risico op mutaties accepteren door bijvoorbeeld in het zonlicht te zijn.

“Bij die personen met een bijzonder hoog risico op de ziekte van Covid, kan dat risico opwegen tegen het risico op mutagenese”, zei ze. “Terwijl bij een jongere persoon die van plan is om kinderen te krijgen, of een jongere persoon die zwanger is, ze misschien een ander medicijn willen nemen.”

Dr. Swanstrom, de onderzoeker van de Universiteit van North Carolina, zei dat hij had geworsteld met het uitspreken van zorgen die grotendeels theoretisch blijven, gezien het potentieel van het medicijn om levens te redden.

“Is het beter om deze zorg te ondermijnen en er het beste van te hopen?” hij zei. “Of is het beter om open te zijn over de zorgen en te proberen erachter te komen wat de weg voorwaarts zou moeten zijn en daarover een soort consensus te hebben?”

Hij voegde eraan toe: “Als het risico echt triviaal is, zou het een grote vergissing zijn om het niet te geven.”

Wetenschappers hebben er bij Merck op aangedrongen om de volledige bevindingen van zijn knaagdierstudies naar het risico van DNA-mutaties te publiceren.

Verschillende deskundigen drongen er ook op aan dat onderzoekers de gezondheidsresultaten op lange termijn mogen bestuderen van mensen die molnupiravir krijgen. Die gegevens zouden kunnen aangeven of mensen die het medicijn gebruiken kanker krijgen of kinderen hebben met geboorteafwijkingen in een hoger percentage dan zou worden verwacht.

Leidinggevenden van Merck vertelden de FDA-adviescommissie dat het bedrijf een bewakingsprogramma zou uitvoeren om vrouwen te controleren die molnupiravir gebruiken tijdens de zwangerschap. (Zelfs als het medicijn formeel niet is goedgekeurd voor deze groep, kunnen vrouwen het medicijn innemen voordat ze weten dat ze zwanger zijn.)

Wetenschappers zeiden dat hoewel vaccinatie de veiligste en meest effectieve manier is om Covid-risico’s te verminderen, antivirale pillen een belangrijk hulpmiddel zullen blijven om latere stadia van de pandemie aan te pakken.

“De hele bevolking zal nooit volledig worden gevaccineerd, de immuunreacties zullen met de tijd vervagen en mensen zullen besmet raken – zo niet hier, dan in andere landen”, zegt Matthias Götte, een professor aan de Universiteit van Alberta in Canada die molnupiravir heeft bestudeerd.

Ook voor toekomstige epidemieën staat er veel op het spel. Molnupiravir heeft de potentie om te werken tegen een aantal andere virussen, zoals SARS en griep. Maar wetenschappers zeiden dat er enkele tekenen waren dat het medicijn in hogere doses tegen andere virussen zou moeten worden gebruikt, waardoor het des te urgenter is om de risico’s te begrijpen.

“We zouden dit kunnen gebruiken tegen de volgende epidemie op dag 2,” zei Dr. Swanstrom. “We zouden onszelf in ieder geval in staat moeten stellen om erachter te komen wat het betekent om dit medicijn op lange termijn te gebruiken.”

Rebecca Robbins droeg verslaggeving bij.

Comments are closed.